default

DHIRA - az önvaló forradalma

A dhira egy ősi szanszkrit szó, amelynek a jelentése az, hogy józan elme.

Egy olyan tudatállapot ez, ami az illúzió kettősségei felett van, és így semmi sem zavarja meg. A valóság csak akkor lesz tapasztalható a számodra, ha a dolgokat a helyén kezeled, érted azt, hogy ki vagy, és mi ez a rendszer, ami körülötted működik. Ilyenkor az elme lecsillapodik, és nem háborog többé, még akkor sem, ha úgy tűnik, hogy oka lenne rá.

Ez nem csak egy olyan tapasztalat, ami több ezer éve volt elérhető, ma meg már semmi esély sincs rá. Nem egy elvont fogalom, és nem csak egy teória. Ez mindannyiunk számára elérhető és megtapasztalható, ez maga az önmegvalósítás útja, a lélek örök joga ahhoz, hogy az anyagi világ szennyét lerázza magáról.

Ez viszont nem csak az égből fog a fejedre pottyanni, és egy spontán megvilágosodást okozni a számodra. Ehhez tudásra van szükség, és egy felsőbb forrásra, ami a lelkesedést táplálja beléd, hogy eltökélten haladj az úton. A tudás egyik ilyen időtlen forrása a Bhagavad gitá. Ez a mű egy hatalmas harcosról, Arjunáról szól, és egészen pontosan arról, ahogyan ő jutott el eddig a megvilágosodott tudatállapotig, életének a legkritikusabb helyzetében. Egy hatalmas csata előtt játszodik ez az esemény, ahol egy filozófiai és metafizikai beszélgetés során megérti, hogy neki nem elmenekülnie kell a harc elől, hanem megvívnia azt, csak azzal a különbséggel, hogy egy helyes megértést, és egy magasabb szintű motivációt kell megtalálnia magában. Szóval nem a helyszínt és a szerepet kell lecserélnie és gyáván keresnie valami más elfoglaltságot magának, ami kényelmesebb lenne az elméje számára , hanem csak a tudatát kell felemelnie, és a megfelelő tudással kell rendelkeznie ahhoz, felülkerekedjen a kesergésen és bánaton, a sötétségen és tudatlanságon, és így kikerüljön a fényre, amely a felszabadulás ösvénye.

Minden élőlény egyéni lélek, ezért minden pillanatban változtatja a testét, s néha mint gyermek, néha mint fiatal, néha pedig mint öreg nyilvánul meg. Ám minden esetben ugyanarról a szellemi lélekről van szó, amely semmilyen változáson nem megy keresztül. A lelket semmi nem tudja elpusztítani, csak a testet, ami a háború nélkül is elpusztulna, mivel csak ideig-óráig marad a lélek benne. Arjunának, mint harcosnak semmi oka nem volt keseregni, és nekünk sincs, mert a saját csatánk és a saját karmánk elől úgysem fogunk tudni elmenekülni. Viszont azért tehetünk, hogy megértsük azt, mi a szerepünk az egész színdarabban, ami a tanulásunkat szolgálja, és hogy ez legyen az utolsó csata, amit meg kelljen vívnunk. Hiszen, ha nem tanuljuk meg a leckét, akkor az tovább folytatódik...

A Dhíra szót néha vírának is olvassák. Valójában nincs sok különbség a kettő között. A dhíra szó azt jelenti, hogy

„józan"

, a víra pedig azt, hogy

„hős"

. Aki küzd máyá, azaz az illúzió ellen, az hős, és aki elég józan ahhoz, hogy megértse a helyzetét, az dhíra. Az ember nem érhet el lelki felszabadulást, ha nem válik józanná vagy hőssé.

Iratkozz fel a YouTube csatornámra, hogy elsőként értesülj az új videókról!

Ezért bátorítunk Téged is, hogy foglalkozz egy picit Te is ezzel az időtlen filozófiával, amit a Védák tárnak elénk már sok ezer éve, amióta lejegyezték őket a Himalayaban, hogy forradalmat hozzanak a tudatlanság e korszakában! Vegyél részt a tudat felszabadításában és válj olyan hőssé, aki az illúzió ellen is megvívja a csatát!