default

Falbontó

Képzeld el, hogy egy rab ül a várbörtönben. Megjelenik a börtönőr egyik tenyerében egy kis zsákocska arany tallér - amit a rab egyik jóakarója nyomott a kezébe. Kinyitja a nyikorgó vastag faajtót, rákacsint a fegyencre, és elmegy. A rab merengve ül a hideg kövön, hunyorog a beáramló fénytől. Feleszmél s lesöpri magáról a csótányokat. Odakúszik az ajtóhoz, nyakát nyújtogatva kikémlel. Látja a kék eget, szikrázó napsütés, méhek döngicsélnek, s a madarak édesen dalolnak... sóhajt egyet és azt mormogja magában. Nyár van, dög meleg lehet odakinn. Ilyenkor jobban izzad az ember... és a szemeit zavarja az erős fény. Itt a cellában jó hűvös van. Mostanában már meg sem vernek. Itt nem zavar az allergiám sem. Sőt itt sosem esik az eső! Nem kockáztatok. Nem hagyom, hogy átverjenek. És vissza mászik a sarokba.

Hát ez milyen észbontó! Rohanj már - nem érted!?

Ha leépíted az önzés egoista falait akkor az elsőre félelmetesnek tűnik majd hisz azt jelenti, hogy fel kell tárulkoznod s elveszíted a kis világodat s ez rémisztően hat. De ne aggódj ha megszabadulsz a korlátaidtól, az egész világot kapod cserébe. Csak az egó önvédelmi mechanizmusa ijesztget. Mint amikor fel kell kelned és felkapcsolják a villanyt, automatikusan összeszorul a szemhéjad. Addig csak csukva volt és a sötétben ki is tudtad nyitni - bár nem láttál - most amikor az eredeti módon működhetne a szemed - hisz van fény - inkább még jobban összeszorul. Vazze!

Na itt jön ami még nem volt!

A bhakti jógában az a nagyszerű, hogy "azonnal tapasztalatot nyújt az önvalóról" ez azt jelenti, hogy bár a falak még állnak de kikukucskálhatsz és meglesheted a valódi világ, hatalmas terét. Beleszagolhatsz a kinti levegőbe. Nem zsákba macskát veszel. A valódi fényben másképp látod majd magadat, a kapcsolataidat, és persze a világot is.

Sok elismert "fal-bontó" folyamat létezik, de ezt a kikukucskálási lehetőséget egyedül csak a bhakti jóga garantálja. A fő probléma azonban, hogy sokan abban az illúzióban élnek, hogy ők szabadok.

Annak ellenére, hogy nem ez a test az igazi énünk, hanem a tiszta tudat, valahogyan mégis a test börtönébe kerültünk. Ha valóban olyan boldogságra és függetlenségre vágyunk, ami legyőzi a halált, meg kell szilárdulnunk eredeti helyzetünkben, mint tiszta tudat, s ebben a helyzetben kell maradnunk. Mindannyian arra születtünk, hogy közös transzcendentális érdekünket szem előtt tartva élvezzük az életet, minden viszály és ellenségeskedés nélkül. Ez a legmagasabb szint: a lelki érdekek síkja. Amint valaki megvalósítja az egységnek ezt a legtökéletesebb formáját, többé nem eshet illúzióba, és a bánat is messze elkerüli.

A modern börtönökben - sok példa van rá - az elítéltek tanulmányokat folytathatnak, s akár doktorátust is szerezhetnek. De mi a fontosabb egy börtönben? A diploma, egy légkondicionált cellában, vagy a börtön kulcsa? A védák tanítása szerint az emberi élet célja a felszabadulás, ami az önmegvalósítást jelenti.