default

Mi a karma?

A karmaegyike azoknak a témáknak, amiről sokan tudnak egy kicsit, de kevesen értik hogyan is működik pontosan, és mennyire bonyolult is valójában.

Kezdjük azzal, hogy Newton híres harmadik törvénye kimondja, hogy minden hatásnak, erőnek van egy egyenlő erejű és ellentétes irányú visszahatása. Ez a jól ismert törvény azonban nem csak a fizikában alkalmazható, hanem egyetemes léptékű, és ez a karma. A karma törvénye azt mondja ki, hogy alapvetően minden cselekedetnek van egy következménye, és bármit teszel másokkal, az később visszatér hozzád. Továbbá - mint ahogy az a minden általános szabályzatban is benne foglaltatik - a törvény ismeretének hiánya nem mentesíti annak hatása alól. Mi mindig számonkérhetőek vagyunk arról amit csináltunk, és a karma folyamatosan hat ránk, függetlenül attól, hogy ennek tudataban vagyunk-e vagy sem. Ezért a legjobb dolog amit tehetünk, hogy megtanuljuk, hogyan működik.

(Ha mindenki megértené a karma törvényét, mindannyian egy boldogabb életet élnénk, egy békésebb, szebb világban. Miért? Mivel pontosan tudnánk, hogyan kell úgy iranyítani az életünket, hogy ne szenvedjünk folytonosan azon cselekedeteink reakcióitól, amit hamisan kitűzött célok érdekében tettünk.)

„A védikus irodalom szerint, a karma a hatás-ellenhatás, vagy ok-okozat törvénye. Minden tettnek van egy oka, mint ahogy egy eredménye is. Ezek alapján azt mondhatjuk, hogy minden ami jelenleg történik a világban vagy az egyéni életünkben, az valami korábbi dolognak a következménye."

A "karmáját" mindenki maga hozza létre. Minden anyagi gondolat, szó és tett karmát generál, ezért a védikus filozófia alapján mindenki a saját helyzetéért felelős, és senki más nem hibáztatható miatta. A karma törvénye nem jelent eleve elrendeltetést, sem véletlenek sorozatát, hiszen az embernek saját szabadságából eredően mindig lehetősége van befolyásolnia a sorsát.

default

A karma szoros összefüggésben van a reinkarnációval, mivel életeken átível, azaz lehetséges, hogy ebben az életben kapjuk meg az előző életeinkben elkövetett tetteink visszahatását, vagy hogy majd a következőben fogjuk megkapni a most elkövetett tetteink eredményét. Továbbá részben meghatározza a következő születést is: jelenlegi életünk alapjait (bőrszín, nem, család, életkörülmények, lakhely, külső es belső tulajdonságok) mindig az előző életből hozott vágyaink és karmánk szabják meg. Pont ezért is, a karma törvényszerűségeinek felismerése nem könnyű, mert a hatás nem azonnali, és nincs két egyforma eset. Valamilyen szinten érzékelhető a mindennapi életünkben, de a Védák azt mondják, egy ember karmája olyan, mint egy kibogozhatatlan csomó. Mivel a múlton nem tudunk változtatni, így kioldani nem lehet, ezért felesleges is azzal próbálkozni, sokkal érdemesebb inkább nem tovább csomózni életünk fonalát. Szerencsére van egy módszer, amivel leállhatunk a további karma generálásáról, és emellett semlegesíthetjük

(égethetjük) az eddig felgyűlt karmánkat, ez pedig a lelki élet gyakorlása. Amikor gyakoroljuk a lelki életet, az transzcendentális síkra emeli cselkedeteinket. Ilyen módon, ahogy kapcsolódunk a Legfelsőbbel, Ő is aktívan kapcsolódik velünk. Mivel Ő egy személy, ezért rendkívül személyes mindannyiunkkal. Valahogy ezt gondolhatja: "Ó, itt van ez az ember, aki elkezdett lelki dolgokat végezni. Láthatóan már nem akar anyagi cselkedetekbe bonyolódni. Segítek neki, hogy minél előbb kikerüljön ebből a hatás-visszahatás börtönből." Ezzel személyesen elkezdi irányítani a karmánkat. Ezt úgy hívják, Krisna-karma, amiben az eddig elkövetett tetteink visszahatásának csupán törtrészét kell megkapnunk, csak annyit, amennyi elengethetetlenül szükséges a lelki fejlődésünk szempontjából.