default

Aktív lelki élet

Mint ahogy az átlag ember nyilvánvalóan nem mehet be csak úgy a Fehér Házba, hogy ott egyből közvetlenül az Elnökkel való találkozást követelje, hasonlóan nem sétálhat be akárki egy templomba, azzal a kéréssel és elvárással, hogy "Mutassátok meg nekem Istent!"

Ha találkozni szeretnénk egy nagyon fontos személlyel, akkor egy hivatalos folyamaton keresztül kell őt megközelítenünk. Ha látni szeretnénk Istent, a legfontosabb személyt - és ha közvetlen spirituális tapasztalatokat akarunk szerezni -, az egyértelműen lehetséges, de van erre egy előírt folyamat.

Előzetes előkészületek

Tegyük fel hogy néhány apró egysejtűt próbálsz megfigyelni biológia órán. Az első dolog amit tenned kell, hogy ellenőrzöd, hogy tiszta-e a mikroszkópod. Tiszta eszközök nélkül az ember sohasem kaphat pontos eredményt. Ugyanígy, ha az ember a spirituális valóságot próbálja látni, először meg kell tisztítania az eszközeit, jelen esetben az érzékeit.

Az önvaló a test érzekein keresztül vizslatja az anyagi világot, viszont ezeket az érzékeket elhomályosítják az anyagi ragaszkodások és az illúzió.

Emiatt nehéz nekünk bármit is a saját valóságában látni. Hogy előkészítésük az érzékeinket a lelki tapasztalások befogadására, fel kell söpörnünk a ragaszkodások porát, és le kell törölnünk az illúzió foltjait. Teljesen zavartalan, anyagi dolgoktól független, tiszta, kontrollált elme szükséges.

Ehhez négy dolog elkerülése elengedhetetlen:

1) Húsevés

Erről majd lesz egy teljesen külön cikk, de egyelőre hadd mondjak annyit: amikor mérges, dühös és erőszakos vagy, akkor nem látsz tisztán, nem tudsz racionálisan gondolkodni. A hús az erőszak végterméke. Amikor megesszük, akkor az ködössé teszi az elménk és az érzekeink, és károsítja azt a képességünket, hogy tisztán lássuk a valóságot.

Mindemellett, addig amíg valaki úgy dönt, hogy teljesen feleslegesen fájdalmat okoz más élőlényeknek, addig nem lehet része egy olyan világnak, ami tele van önzetlen együttérzéssel. Szóval hogyha gyakorolni szeretnénk a lelkiséget, a spiritualitást, vegetáriánussá kell válnunk, és fel kell hagynunk mindenfajta hús, hal és tojás evésével.

Amikor az ember vegetáriánus lesz, megváltozik a tudata. Próbáld ki egy ideig, és biztosan tapasztalni fogod a változást. (A húsban lévő toxinok körülbelül 3 hónap alatt tisztulnak ki teljesen a szervezetből) Nem csak hogy jobban fogod magad érezni, hanem másképp is fogsz gondolkodni. Persze nagyon fontos figyelni a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Ma már minden étel elkészíthető hús-/tojásmentes verzióban, így nem kell, hogy csak tészta meg rántott sajt és saláta legyen a menü.

2) Kábító- és mámorító szerek

Mindannyian tudjuk, hogy az anyagi élet sokszor unalmas, ha nem egyenesen keserves. Az embernek néha szüksége van egy kis pörgésre, egy kis extra szinezettségre, jó hangulatra. Ezzel az a probléma, hogy illúzióba tesz minket, egy hamis tudatállapoton keresztül azzal, hogy kívülről befolyásolja az elménket.

A társadalom nem akarja, hogy megváltozz. Azt tanítják neked, hogy úgy kezeld az élet kínjait, hogy annyira készre vágod magad, amíg már nem is érzed a fájdalmat. Azt akarja, hogy az elméd akkora káosz legyen, hogy a látásod olyan homályossá válik, hogy mindent csilli-villinek látsz, és nem kérdőjelezel meg semmit, hanem csak beletörődsz a dolgokba a pillanatnyi kábulásokkal.

Ne fogadd el ezt a hazugságot. A materiális élet fájdalmas tüskéit ki tudjuk húzni pusztán csak a lelki élet gyakorlásával. Ezen keresztül megszüntethetjük az unalmas rutint, energiát kaphatunk, boldogságot, és sokkal mélyebb finomfizikai tapasztalatokat, mint amilyet bármilyen anyagtól kaphatnánk. Lehet, hogy ez az út lassabb, de tartósabb, egészségesebb, valóságosabb és olcsóbb.

Add fel a mankót amit a kábító- és mámorító szerek jelentenek az életedben. Sokkal többet is el lehet érni, ha az ember tiszta életet él, és nem függ cigarettától, kávétól, alkoholtól, drogoktól..

3) Szerencsejáték

Nem kaphatunk valamit a semmiért cserébe. A szerencsejáték kapzsiságot, önzést és irigységet szül, táplálja a csaló mentalitást - amik mind szöges ellentétben állnak a lelki tulajdonságokkal, amelyek segítenek elérni, hogy torzítatlanul tapasztaljuk a valóságot. A szerencsejáték szintén egy eszköz, hogy a lakosságot engedelmesen tartsa, függőségben. Az emberek mohóságát erősíti, ami elengedhetetlen egy fogyasztói társadalomban. Egy újabb hamis remény a boldogságra, ami lefoglalja az időnket és elkülönít minket a valódi személyes és társadalmi fejlődés lehetőségétől.

4) Tiltott szexuális élet

Ez egy nagyon nehéz téma elmagyarázni az embereknek, mert ennek a miértjét szinte mindig félreértelmezik. Mivel manapság egy hihetetlenül túlszexualizált világban élünk, ebben nőttünk fel, úgyhogy lehet hogy amit itt olvasol, az kicsit középkorinak tűnik majd neked.

Ha az ember szeretne lelki gyakorlatokat végezni, és érzékkontrollt gyakorolni, ahhoz elengedhetetlen az önmegtartóztatás. A szexualitás fajfenntartó ösztön, a létfenntartáshoz hasonlóan igen erős biológiai determináció. Az állatok ugyanúgy esznek, alszanak, védekeznek és párosodnak, de ha a mi elménk túlságosan leragad ezek közül bármelyik tevékenységen, akkor valójaban mi sem vagyunk jobbak, mint az állatok. Pedig az emberi élet sokkal többről szól mint a fizikai testünk kielégítése. A szexuális kapcsolatok, ábrándok, álmodozások igensok energiát igényelnek. Ez a hatalmas erő okosan kezelve spirituális erővé alakítható.

Nem véletlen az sem, hogy Isten a szexuális életet egy hatalmas felelősséghez, a gyerekvállaláshoz kötötte.

Teremthette volna másképp is, de nem így történt. Úgyhogy a szexualitást arra kellene használni, ami a cél vele, azaz a gyermeknemzés. Másszóval, a tiltott szexuális élet a házasságon kívüli, és a házasságon belüli korlátozatlan nemi életet jelenti.

Rengeteg ősi kultúra elismerte az önmegtartóztatás jótékony mentális, fizikai, és spirituális hatásait. Talán elsőre nehéznek hangzik, és átmeneti zavart is okozhat az elmének leállni erről, de amikor átkerül a fókusz a test szükségleteiről a lélek szükségleteire, akkor hihetetlenül könnyűvé válik.

Pozitív spiritualitás

Amikor ez a négy előkészület gyakorolva van, a műszereinket egyre inkább finomra hangoljuk és megtisztítjuk, akkor lassanként alkalmassá válunk közvetlenül tapasztalni a lelki dolgokat.

Bár ez a cikk két részre van osztva, "előzetes előkészületek" és "pozitív spiritualitás", de ez nem azt jelenti, hogy az egyiket nem lehet elkezdeni, amíg nem tökéletesítettük a másikat. A kettő nem egymás után következik, hanem elválaszthatatlan, és mindkettő rengeteg erőt ad a másik gyakorlásához.

Azt mondhatjuk, hogy a világon többfajta dolgot lehet megismerni: vannak tárgyak, és vannak személyek..

Ha szeretnénk megismerni egy tárgyat, akkor mikroszkóp alá tesszük, felmelegítjük, vízbe rakjuk, nyújtjuk, szétszedjük, dobáljuk, mindenfélét kiprobálhatunk. Mivel egy tárgy, ezért tudjuk valamilyen szinten kezelni, irányítani és kedvünkre kísérletezhetünk vele.

Egy személlyel azonban nem lehet kísérletezni. Nem vihetjük magunkkal a laboratóriumba, és rakhatjuk be a gépek alá, azzal, hogy "csak szeretném tudni, ki vagy!" Ha megakarjuk ismerni, kedvesnek kell lennünk vele, hogy lassanként barátság alakuljon ki közöttünk. Apránként el kell nyernünk a bizalmát, hogy aztán beavasson minket legbensőségesebb titkaiba. Csak ezután mondhatjuk, hogy tényleg ismerünk valakit.

Isten egy személy, nem pedig egy tárgy. Nem dughatjuk be Őt a mikroszkópunk alá. Senki se szereti, ha személytelenül kezelik, mint valami élettelen dolgot. Amíg olyan tárgyként kezeljük, amit legyőzhetünk és irányíthatunk az intelligenciánkon keresztül, addig biztosan nem fogjuk tudni megismerni, megérteni és tapasztalni Őt.

A lelki valóság rendkívül egyéni, Isten pedig egy egyén. Ha szeretnénk kapcsolatba kerülni Vele, akkor mint ahogy bármilyen másik személlyel is tennénk, kedveskedünk Neki. Nem lehet elvárni Istentől mindenfélét, anélkül hogy mi tennénk Érte valamit.

Egy vadidegennek, aki mindig csak kér tőlünk, és sose csinál értünk semmit, mi sem biztos, hogy felfednénk a legtitkosabb dolgainkat, és teljesítenénk minden kívánságát.

Tehát, akkor a végső kérdés a következő.. Hogyan tudunk kialakítani egy szeretetteljes kapcsolatot Istennel?

Ha belegondolunk az emberi lények alaptermészetébe, akkor egyszerű észrevenni, hogy az ember mindig szolgál valakit. Az életben mindig valamifelé szolgálatot végzünk valakinek. Szolgáljuk a főnökünket, a párunkat, barátainkat, szüleinket, gyerekeinket, háziállatainkat, növényeinket, a többi embertársunkat, fizikai testünket.. ez a szolgálati mentalitás esszenciálisan áthatja minden ember önvalóját. Ideális esetben ez a szolgálat önkéntes és szívből jövő. Ha ilyen, akkor kivétel nélkül mindig boldogságot okoz, mind a szolgáltnak, mind pedig annak, aki szolgál. Ha ezt a szolgálati hangulatot Istenre -Krisnára- tudjuk irányítani, akkor nagyon hamar kedvessé válhatunk számára.

Az életben minden anyagi cselekedetet lehet Krisna szolgálatára használni, de a legegyszerűbb és leghatékonyabb szolgálat a Hare Krisna maha-mantra éneklése. Erről van két másik, részletes cikk itt a honlapon.

Szóval ez itt egy vázlat egy igazán alternatív életmódhoz. Egy forradalmi megközelítése az életnek. Ez nem csak üres beszéd, cselekvés nélkül, ez egy nagyon gyakorlati dolog, ami lehámozza rólunk az anyagi feltételekhez való kötöttséget, a materiális neveltetést, és fokozatosan hozza az első kézből szerezhető tapasztalatot a legmagasabb valóságról, és végső soron Krisnáról. Persze nem kell egy cikkből csak úgy elhinni. Próbáld ki, és tapasztald meg magadnak.