default

A több a jobb?

Az ember könnyen egy bizonyos káprázat csapdába eshet. Ismerek én is olyanokat akiket elkapott ez a bizonyos káprázat, bár ez gyógyítható. Sokan hiszik:

„ha több ezem-azom van, akkor jobb vagyok mint mások"

. Nem pont a mütyűr vackokra gondolok, hanem pl: ha több aranyérmem, vagy több részvényem több barátnőm stb. van akkor jobb vagyok

Ha ez igaz volna azzal bárki könnyen értékesemberré válhatna anélkül, hogy kivívná az integritását. Persze még így sem lenne egyszerű, de legalább lineárisan elfogadható volna, hogy A TÖBB A JOBB. Néha viszont kiderül, hogy ez mégsem így van, és akkor az nagyon fájdalmas tud lenni.

Ha a cselekedeteidet összekapcsolod a teljes egésszel és megtapasztalod e kapcsolatból eredő függetlenséget, erőt és boldogságot, akkor azt is megérted, hogy ez mindig mindenhol különösebb erőfeszítés nélkül szabadon elérhető számodra, mert ez a tapasztalat nem függ a külső körülményektől. Nem kell aggódni, hogy jut-e belőle vagy sem, mert korlátlan. Rádöbbensz, hogy eddig a jó-rossz; barát-ellenség; meló-élvezet; kettősségei jelentették az értékítéleted alapját, ezután viszont egy ezektől független boldogságot élvezel, mert egy másik tudatszinten cselekszel.

Ha csak többet eszel az elég? Elégedettebb leszel pusztán attól, hogy több jut, vagy az is fontos, hogy milyen a minősége az ételnek, és, hogy mit tartalmaz?

Pusztán mert szükséges az eső ki mered jelenteni, hogy ha több az jobb?

Mondhatná valaki:

„Óh ennek a lánynak csodaszép mandula vágású szemei vannak!"

(vajon ha több szeme lenne az még jobb lenne? )

- Na jóóó de a pénzből tényleg a több a jobb!

Azt senki sem kérdezi, hogy honnan van a pénzed, csak azt, hogy mennyi van.

De ez egy elég gyenge érv.

Akinek egyre több pénze van, annak folyton nő az aggodalma, hogy mi lesz, ha elveszíti. Túlzottan függővé válnak a gondolatai, (nem tud másra gondolni), ez eltorzítja a személyiségét, (annyit érsz amennyi pénzed van) a vagyonából kiindulva értékeli önmagát, s másokhoz is ezen az alapon viszonyul. Aztán ha a pénze elvész, azt gondolja - ELVESZTEM!! S nincs már többé nyugodalma.

Ha valami a lelki síkon gyökerezik, az abszolút természetű. Abban az esetben igaz, hogy a több a jobb. Valójában mindenben ezt keressük mert ez az igény a "lélek génjeibe" van kódolva. Ám ezt nem lehet a relatív feltételek között megtalálni. Holott épp ez az amire vágyunk: legyen egyre több, és jobb, és örökké tartson.