default

A szerencsétlen tolvaj

Volt egyszer egy tolvaj, aki már régóta figyelt egy gazdag embert és feltett szándéka volt, hogy valahogyan megszerzi a vagyonának egy jó részét és azon aztán ő is meg fog gazdagodni. Sokáig próbálkozott, ám soha nem járt sikerrel. Egy napon aztán megtudta, hogy a gazdag ember hosszú, több napig tartó utazásra indul és nagyon sok pénzt fog magával vinni. A tolvajnak felcsillant a szeme.

„Itt van életem nagy lehetősége"

- gondolta.

„Ha most sem sikerül, akkor feladom a szakmámat és nyugdíjba vonulok."

Ezzel a gondolattal összes összekuporgatott kis vagyonát befektetette a vonatjegybe és úgy rendezte, hogy egy kocsiba kerüljön a gazdag emberrel.

Elindult a vonat és ők valóban egy kocsiba kerültek. A hosszú út alatt minden alkalommal, amikor a gazdag embernek ki kellett mennie a kocsiból, a tolvaj tüzetesen átkutatta az összes holmiját. Azonban minden alkalommal sikertelenül. Amint a vonat úti célja felé közeledett, a tolvaj egyre elkeseredettebbé vált. Kétségbeesetten kutatta át újra és újra a gazdag ember minden holmiját, ám még egy paisát sem sikerült találnia.

„Vége a karrieremnek!"

- gondolta, miközben a vonat lassítani kezdett, hogy befusson célállomására. Ekkorra tolvaj már annyira elkeseredett és dühös lett, hogy már nem bírta türtőztetni magát. A gazdag emberhez fordult és így szólt hozzá:

- Kedves uram! Tudom, hogy te egy nagyon gazdag személy vagy. Azt is tudom, hogy most nagyon sok pénzzel utazol. Most én beismerem neked, hogy én valójában tolvaj vagyok. Mindent megtettem, hogy megtaláljam a pénzedet, ám még egyetlen paisát sem sikerült találnom. Kérlek, most mielőtt végleg nyugdíjba vonulok és feladom a szakmát, áruld el nekem, hova rejtetted el olyan ügyesen a pénzedet, hogy képtelen voltam megtalálni.

Hallva ezt a gazdag ember, mosolyogni kezdett, majd a tolvaj ágyához lépett és egy nagy köteg pénzt húzott elő belőle:

- Egész úton ezen feküdtél! - mondta a tolvajnak. - Tudtam azonban, hogy itt soha nem fogod keresni! Azzal zsebre tette a pénzt és elsétált.

Ez a történet jó példája annak, hogy az emberek örökké kutatják a boldogságot, felforgatják érte az egész világot. Kétségbeesetten próbálják megtalálni, éppúgy, mint ez a tolvaj a gazdag ember vagyonát. A Legfelsőbb Abszolút Igazság azonban nagyon jól ismeri a

„tolvaj-pszichológiát"

és oda rejtette a boldogságot, ahol a közönséges emberek soha nem fogják keresni. Elbújt mindenkinek a szívében, ezért akik valódi boldogságra vágynak, azoknak belül kell azt keresni, nem pedig a külső érzéktárgyakban.

Ahelyett, hogy mi is rohangálnánk fel- alá a világban, észre kell vennünk, hogy a valódi boldogság sokkal közelebb van, mint gondolnánk...